MURATLI TARİHİ

Muratlı ilçemizin bilinen en eski yerleşimi, inanlı deposu ve inekhanesi sınırları içinde kalan "Zindanlık" veya "zindanüstü" yerleşimidir. Sarıbayır mevkii denilen bu yerde çıkan eski küpler ve bakır parçaları Trakya geçit yolları üzerinde M.Ö 1200-1700 tarihleri arasında burada geçici olarak yerleşen bir topluluğun varlığını göstermektedir. Bazı kişilerce Hıdır kasabası adı verilen bu yerleşim civarında höyüklerin bulunması kanaatımızı güçlendirmektedir.

Roma-Bizans dönemine ait çok az bir ize sahip (İnanlı bölgesinde Rıza Özel adındaki şahıs bir stel parçasını bulup Tekirdağ Müzesi'ne getirmiştir.) olan Muratlı Osmanlı döneminden sonra parlamaya başlamıştır.

Osmanlı şehzadeleri Gazi Süleyman Paşa ve Gazi Murat Bey'in Rumeli Fetihlerine başladığı dönemlerde 1357 yılı Aralık ayında Gelibolu'dan sonra Malkara, Hayrabolu, Çorlu ilçelerimizi Osmanlı-Türk topraklarına dahil etmesi üzerine Çorlu dönüşü Muratlı'ya gelinmiş, Gazi Süleyman Paşa’nın Gelibolu'ya dönmesinden sonra Muratlı, Tekirdağ (o zaman Rhaedestus) ve Bontuz (Barbaros-Panium) hisarı 1357 yılının Aralık ayının ilk haftasında Türk topraklarına dahil edilmiştir. Başka bir ifade ile Muratlı ilçemiz 650 yıl evvel Türk topraklarına katılmıştır.

Rivayete göre;

O zamanlar şehzade sonra 3. Osmanlı padişahı olan Gazi Murat Bey, fethettiği Muratlı ovasına hakim bir yamaca (bugün yeni yapılan hastane ve Anadolu Lisesi'nin bulunduğu ven otağını kurmuş çok beğendiği bu yöreye Muradeli isminin verilmesini ferman buyurmuştur. Daha sonra bu isim Muratlı'ya dönüşmüştür.

Sultan Murat (Hüdavendigar) ile Trakya’ya geçen; İnan Bey (İnanlu oymağı) Balaban Bey, Sevindikli Beylerin isimleri; Osman Gazi döneminden beri Timar veya zeamet olarak tatbik edilen sisteme göre fetih karşılığı veri­len yerlere konulmuş onların devlete bağlılığı sağlanmıştır.

;
vitrin

19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlu Olsun

18/10/2024

Dünya Kadın Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

15/10/2024

Sokak Hayvanları Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirdik.

04/10/2024